Tuesday, December 12, 2023

ZADNJE OBJAVE

Što očekuje Hrvate u novoj NBA sezoni?

Manje od 20 dana je preostalo do početka nove NBA 2020./2021. sezone. U novo desetljeće košarka ulazi s novim normalnim – epidemiološkim mjerama sve dok se pandemija ne primiri i dok se hrvatski “znanstvenici” međusobno ne pobiju.

Šalu na stranu. U novu eru Hrvatska ulazi s podosta manje predstavnika u najjačoj ligi svijeta. Ante Žižić i Dragan Bender ujedinili su snage u Maccabiju iz Tel Aviva, a za Marija Hezonju se špekulira opcija povratka u Europu, odnosno Panathinaikos.

Kako Luka Šamanić pleše razvojni ples u G ligi uz mogućnost povremenih nastupa, Hrvatska zapravo ima tri kvalitetna predstavnika i zapravo jedina koja su joj preostala i za koje mislimo da mogu pomoći izborniku. To je trojac od kojega se očekuje da pomogne reprezentaciji u Splitu na ljeto, Dario Šarić, Bojan Bogdanović i Ivica Zubac.

NBA sezona je poprilično duga, iako će ova biti specifična jer će se igrati desetak utakmica manje nego inače pa je iz perspektive izbornika Mršića najbolje pričekati svibanj-početak lipnja kada bi mogao vidjeti stvarno stanje i formu spomenutog trojca. Tempiranje forme za taj turnir bit će od velike važnosti za reprezentaciju, ali i pokazatelj da su svi opravdali očekivanja od ljudi u klubovima-franšizama.

Slijedi faza novog dokazivanja?

Kako stvari stoje, našem trojcu slijedi novo dokazivanje. Dario Šarić je bio poprilično često spominjan u ovom predsezonskom razdoblju jer je nakratko bio free agent, odnosno slobodan igrač. U igri su bile neke druge franšize, ali Dario je odlučio nastaviti karijeru u Arizoni. Pritom će Šibenčanin utržiti lijepu svotu kroz tri godine i praktički napuniti blagajnu do vrha.

Nije u šoldima sve. Tako je i sam Šiši najavio kako je spreman za dokazivanje te da može odigrati bilo koju ulogu u Phoenix Sunsima koji dolaze s velikim ambicijama nakon potpisivanja superstar igrača Chrisa Paula.

Šarić je u Orlando balonu pokazao kako se odlično snalazi u ulozi vođe klupe te je kao takav pružao jedne od najboljih partija s obzirom da teže dolazi pod svjetla reflektora kada je u prvoj petorci. Razlog tomu jest što se tada njegova igra svodi na pick and pop šuteve i pokoji catch and shoot ili spot up prilike uz malo i nimalo akcija na njega.

S druge strane, kao šesti igrač Šarić ima ulogu sekundarnog playmakera te se odlično snalazio i u small ball postavkama na poziciji petice. U takvoj brzoj košarci Šarićeve coast-to-coast vizije dolaze do izražaja i to je znao pokazati dosta često u balonu. U tome smjeru će ga vjerojatno Sunsi nastaviti koristiti nakon što je pokazao u čemu je najjači. Stoga jedino preostaje priželjkivati da će ostati cijelu sezonu zdrav te da će uhvatiti konstantu, ono što mu je možda bio i najveći problem prijašnjih sezona.

Zubac i Bojan su imali samozatajne pripreme

Hercegovački duo imao je samozatajne pripreme jer su oni svoj status riješili ljeto prije. Bojan će uzeti preko 70, a Ivica preko 20 milijuna dolara. Sada kada je pitanje novca riješeno preostaje samo potvrditi svoj zvjezdani NBA status.

Bojana je lani spriječila ozljeda, a ne možemo se oteti dojmu da bi njegov Jazz prošao preko Denvera lagano u doigravanju da je Bojan ostao zdrav. Babo je nedavno najavio kako se dobro osjeća nakon operacije te da ga čeka faza prvog ozbiljnijeg kontakta na treninzima kako bi znao kako će ruka reagirati. Stoga treba svoju formu dobro tempirati i namjestiti nišanske sprave jer je do dolaska pandemije Bojan bio poprilično blizu All-Star razini…Njegove brojke to su dokazivale, a sada preostaje da ostane konstantan te da napravi iskorak u doigravanju jer je jedino to ono što nedostaje njemu i njegovim Jazzerima. Donovan Mitchell ne može sam!

Ivica Zubac imao je turbulencije u svojoj momčadi. Doc Rivers je kockanje s Montrezlom Harrelom protiv Nikole Jokića platio porazom i otkazom. Teško je nagađati, ali mnogi smatraju da bi Clippersi bolje prošli protiv Denvera, baš kao i Utah, da je Jokića u ključnim trenucima više čuvao pravi centar, Zubac.

Riversu se zamjeralo da nije niti malo iskoristio Zupčev potencijal pa to ostaje izazov njegovom novom treneru. Također treba reći da je mali broj lopti išao preko njega u napadu iako je bio starter cijelu sezonu u inače vrlo jakoj ekipi. Biti starter u takvom rosteru prepunom zvijezda pokazatelj je kvalitete, ali ga još jedanput treba opravdati. Neka igračka pojačanja su dovedena pa je pitanje koliko će mu novi trener vjerovati. Pitanje je hoće li i dalje igra Clippersa biti jednodimenzionalna (princip daj loptu Georgeu ili Leonardu pa neka oni izolacijama rješavaju akcije).

Ako se Lue prilagodi Clippersi bi mogli profitirati, kao i njihov centar iz prve petorke. Svoj trojici preostaje tako novo dokazivanje u smislu iskoraka u doigravanju sa svojim momčadima jer je to ono što im nedostaje u karijerama. Naravno, to podrazumijeva i važniju ulogu prilikom ostvarivanja tih timskih uspjeha jer to će biti pravi pokazatelj igračke forme pred eventualno reprezentativno okupljanje u Splitu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE