Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Jedinih šest igrača u NBA povijesti koji su bili MVP finala dvije sezone zaredom

Prilično je teško osvojiti NBA naslov, a kamoli biti imenovan MVP-jem finala. Većina igrača koji provedu više od desetljeća u ligi nikada ne stignu ni do finala. Dakle, ako je osvojiti NBA naslov samo jedan put dovoljno teško, zamislite povratak u finale i ponovno osvajanje naslova uz još jednu MVP nagradu. Mislimo da bez obzira na to koliko talenta imate u svojoj momčadi, velike su šanse da u idućoj sezoni nećete osvojiti novi NBA naslov, a nakon što ste osvojili prvenstvo prethodne sezone.

Danas ćemo vam predstaviti 6 igrača kojima je to uspjelo:

Michael Jordan (1991., 1992. i 1993.)

Michael Jordan se tijekom rane faze karijere borio s velikim preprekama u doigravanju, njegovi Bullsi tada nikako nisu uspjeli ostvariti bilo kakav veći uspjeh u doigravanju. Morao je preći preko Larryja Birda i Celticsa, a potom i preko ‘Bad Boys’ Detroit Pistonsa koji su vladali NBA ligom, a posebno istočnom konferencijom u kasnim 80-im godinama prošlog stoljeća. Zbog toga mu je prvi prsten toliko značio, a kada je Jordan okusio slavu i slatkoću osvajanja NBA naslova, pobrinuo se da mu to nitko ne oduzme. Dominirao je u košarci na način kakav još dugo neće biti viđen, osvojio je s Bullsima tri NBA prstena prije prvog umirovljenja, pri čemu je naravno tri puta osvojio i nagradu za MVP-a NBA finala.

michael jordan.magic_
Michael Jordan vs Magic Johnson

Tada je, na iznenađenje svih, donio jednu od najnevjerojatnijih odluka u povijesti NBA lige, šokantno je najavio povlačenje iz košarke nakon smrti svog oca. Kasnije je započeo kratku karijeru u bejzbolu prije nego što se ponovo vratio košarkaškj dominaciji.

Hakeem Olajuwon (1994. i 1995.)


Onaj koji je svakako najviše iskoristio prvo umirovljenje Jordana, je Hakeem Olajuwon. The Dream je ušao u Jordanove “cipele” i preuzeo je konce u ligi. Odveo je Houston Rocketse do dva NBA naslova u nizu, čak iako im nisu davali prevelike šanse za to. Hakeem je najprije donio naslov Raketama nakon pobjede u sedmoj utakmici protiv Patricka Ewinga i New York Knicksa 1994. godine, a zatim je godinu poslije toga školovao mladog Shaquille O’Neala i Orlando Magica, a Rocketsi su drugi naslov osvojili “metlom”.

hakeem-clyde drexler
Hakeem Olajuwon & Clyde Drexler u dresu Houston Rocketsa

Ne zaboravimo reći kako je kući ponio nagradu za MVP-a finala u obje prilike, Olajuwon je izdominirao protiv dvojice ponajboljih centara ikad. Bio je toliko dominantan da je u istoj sezoni (1993.-1994.) osvojio nagradu za MVP-a regularnog dijela sezone, MVP-a finala i najboljeg obrambenog igrača godine.

Michael Jordan (1996., 1997. i 1998.)

Michael Jordan se vratio i nastavio tamo gdje je stao prije odlaska u mirovinu. Chicago Bullsi su ponovno postali momčad koja je glavni favorit za NBA naslov. Premda su svi čekali da se Jordanova dominacija okonča, on nikada nije “pao” s litice. Bullsima je pošlo za rukom osvojiti svoj drugi threepeat (tri NBA naslova zaredom) pod trenerskom palicom Phila Jacksona i vodstvom Michaela Jordana. Prvo su u legendarnoj sezoni 1995.-1996. (omjer 72-10, Toni Kukoč najbolji šesti igrač lige) osvojili naslov nakon 4-2 pobjede u finalu protiv Garyja “Rukavice” Paytona i Seattle Supersonicsa, a zatim su dvije sezone zaredom (1997. i 1998.) pobijedili Karla Malonea, Johna Stocktona i Utah Jazz. Upravo je Air Jordan najzaslužniji za to te je još jednom osvojio tri nagrade MVP-a finala. MJ i dalje drži rekord s 6 osvojenih NBA naslova uz 6 nagrada MVP-a finala, a najbliži “pratitelji” imaju samo 3.

Jordan protiv velikog rivala Reggieja Millera

Shaquille O’Neal (2000., 2001. i 2002.)


Shaquille O’Neal bio je slomljen i bijesan kad je izgubio finale od Hakeema i Rocketsa. Pridružio se Lakersima i kada je Phil Jackson došao u grad, njegova trenerska “magija” je proradila na isti način kao što je to činio s Chicago Bullsima. Lakersi su bili najdominantnija momčad lige u ranim 2000-im. Najprije su u NBA finalu 2000. svladani Indiana Pacersi Reggieja Millera, potom Allen Iverson i Philadelphia 76ersi 2001. te na kraju Jason Kidd i New Jersey Netsi 2002. godine.

Shaq slavi osvajanje NBA naslova

Tako je Shaq, uz pomoć mlade nadolazeće NBA zvijezde Kobea Bryanta vodio Lakerse do threepeata pri čemu je osvojio tri nagrade za MVP-a finala zaredom, postavši tako nakon Michaela Jordana tek drugi igrač u NBA povijesti kojemu je to uspjelo.

Kobe Bryant (2009. i 2010.)

Kobe Bryant je privukao obilje kritika u svojoj bogatoj NBA karijeri zbog etikete sebičnog igrača. Njegovi su kritičari tvrdili da je Shaq najzaslužniji za tri NBA naslova koja su skupa osvojili, naglašavajući kako on nije osvojio nijednu nagradu MVP-a finala. Black Mamba je na te kritike kako njegovi Lakersi nisu dovoljno konkurentni odgovorio vodeći Los Angeles Lakerse do tri putovanja u NBA finale, osvajajući naslov 2009. i 2010. godine.
Kobe i Lakersi su bili previše jaki za Dwighta Howarda i njegov Orlando, a onda je Bryant dočekao svoju osvetu protiv Boston Celticsa pobijedivši ih u sedam utakmica.

LeBron James (2012. i 2013.)

Kao i mnogi drugi prije njega, i LeBron James bio je suočen s puno vrućih kritika jer nije mogao osvojiti NBA naslov. Zbog toga je svoje talente odveo u South Beach kako bi sastavio Big 3 s Dywaneom Wadeom i Chrisom Boshom. I usprkos svim talentima koje je imala ekipa, James je uvijek bio vođa na terenu i izvan njega. Nakon poraza u NBA finalu protiv Dirka Nowitzkog i Dallas Mavericksa, osvojio je svoj prvi prsten protiv Oklahoma City Thundera, a zatim je sljedeće sezone nakon povratka u šestoj utakmici finala protiv San Antonio Spursa osvojio i drugi NBA naslov. Najviše upada u oko činjenica kako je James vodio Miami Heat do četiri NBA finala zaredom, osvojivši dva od njih. Potom je održao taj niz živim vodeći Cleveland Cavalierse u četiri NBA finala zaredom, a osvojio je samo jedan, budući da su Warriorsi ipak bili prejaki.

Kevin Durant (2017. i 2018.)

I, kao što možda već znate, Kevin Durant je posljednji igrač u NBA povijesti koji je osvojio dvije nagrade za MVP-a finala zaredom, nakon što je predvodio Golden State Warriorse u poenima 2017. i 2018. godine. Durant je postao jedan od najomraženijih igrača lige zbog svoje odluke da napusti Russella Westbrooka i Oklahoma City Thunder i pridruži se Warriorsima koji su u sezoni prije njegovog dolaska imali omjer 73-9, no nisu osvojili NBA naslov.

Durant se potrudio dokazati da su svi pogriješili, predvodio je momčad i činio ih je boljim. Kawhi Leonard ima priliku dodati svoje ime na ovaj popis, ukoliko se ova sezona nastavi, a on osvoji naslov s Los Angeles Clippersima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE