Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

LeBron James i Anthony Davis – tandem koji je mogao biti jedan od najboljih ikada

U eri velikih trojki, internih dogovora između igrača s ciljem slaganja “superstar” momčadi u 2020. se napokon stvorila momčad po uzoru na neka stara vremena. Ponovno je zaživio jedan tandem. Ovog puta su to LeBron James i Anthony Davis. Ipak se o njima neće pričati kao jednom od boljih tandema koji nisu osvojili NBA naslov.

Naslov ovog teksta kazuje “mogao biti” jer se radi o tandemu koji je malo prekasno uparen. Naravno, LeBron još planira igrati, ali velika je šteta da se nisu ujedinili ranije kada je “King” bio nekoliko godina mlađi. Biološki sat je ipak jači i teško je vjerovati u kontinuitet rezultata, kao nekada Kobe i Shaq. To je bio idealan tajming po pitanju forme, godina i vrhunca karijere.

Davis – vrhunac karijere i savršeni centar

Davis je trenutno, po godinama, na svome vrhuncu. Zrelost koju pokazuje u oba pravca nema niti jedan njegov protivnik u ligi te je savršeni centar i primjerak “kakvog bi sebi na igrici kreirali”. Visoki čovjek dovoljno snažan da se bori s najvećim atletama, a opet dovoljno brz, pokretan i šutersko-tehnički potkovan da igra krilo. S takvim teorijskim postavkama čovjek je postao nezaustavljiv, a o obrani i zatvaranju reketa ne treba trošiti riječi. Opravdao je status najboljeg obrambenog igrača lige.

O LeBronu ne treba puno dodati što već na ovom portalu nije sto puta rečeno pa to više nisu nove vijesti. Odličan u oba pravca, popravio šuterske nedostatke i konstantu, definitivno kralj tranzicije (brzi vlak) s briljantnim pregledom igre. James i Davis su u Orlandu djelovali kao da deset godina igraju skupa. Gledajući par utakmica od početka završnice u balonu, James kao da “se opametio”. Pritom smatramo kako se vratio u ulogu igrača – košarkaša. Treneru je pustio trenerovo (što nije bio slučaj u Cavsima).

Ako izuzmemo veliku trojku iz Miamija (Wade i Bosh), tijekom karijere pokušao je James u Cavsima upariti visokog igrača, ali u Davisu je napokon dobio savršenog čovjeka. Shaq je bio na zalasku, Ilgauskas nije bio taj nivo pa je u drugoj eri imao Tristana Thompsona koji je zahvaljujući LeBronu zaradio ogroman novac iako je kvalitetom daleko od vrha te Kevina Lovea koji je isključivo šutirao trice.

Analiza NBA finala Lakers – Heat kroz zadnju utakmicu sezone (opens in a new tab)” rel=”noreferrer noopener” class=”aioseop-link”>> Analiza NBA finala Lakers – Heat kroz zadnju utakmicu sezone

Ako se uz to doda niz vrhunskih role playera i igrača s iskustvom koji znaju igrati obranu (odavno bolja nije viđena) tada je rezultat svega osvajanje naslova. Između ostaloga, vidljiv je rukopis Franka Vogela u nekim postavkama te je isto čovjek kojemu idu zasluge.

GOAT rasprava i naslijeđe

Četvrti naslov Jamesa ponovno je u lonac uz vodu stavio i raspravu, odnosno pitanje tko je najbolji košarkaš u povijesti? LeBron ima svoje argumente, unatoč činjenici da je za autora teksta GOAT Michael Jordan, koji su nepobitni i stvarno čovjek zaslužuje svaku pohvalu. Upravo zbog tih argumenata kako je jedan od boljih košarkaša ikada ovdje ga nećemo diskreditirati i isticati mu mane. Možda baš na temu “zašto James nije GOAT” napišemo nešto konkretnije uskoro…

> Usporedba – Jordan vs. LeBron legacy

Ere nisu to da se uspoređuju, ali James je savršeni primjerak kako se može uspjeti. Trajati dugo na vrhu ako se veliki dio karijere živi potpuno sportski i ponaša maksimalno profesionalno je pravi podvig. Pritom nikada ne izgubivši motiv, a čovjek je osvojio sve što se u košarci može osvojiti.

Preostaje nam stoga u 2021. vidjeti hoće li James i dalje imati isto pogonsko gorivo te koliko će menadžment biti sposoban u nadopuni rostera i igrača koji su na odlasku.

Latest Posts

NE PROPUSTITE