Wednesday, December 6, 2023

ZADNJE OBJAVE

Najluđe tučnjave u povijesti NBA lige

80-e godine prošlog stoljeća bile su sinonim za izrazito fizičku igru prepunu grubih prekršaja koji su često znali rezultirati tučnjavama. U nekim slučajevima je znalo doći i do masakra pa bi, najčešće u doigravanju, svaki prodor na polaganje znao rezultirati teškim prekršajima.

Slično kao svojevrsna naplata cestarine, to je bio ceh kojeg su plaćali prije svega najtalentiraniji igrači koje se moglo zaustaviti jedino na takav način. Međutim, tučnjave se događaju i u današnje vrijeme pa smo se odlučili pozabaviti najzanimljivim šaketanjima u NBA svijetu. Takva događanja rezultirala su brojnim promjenama pravila igre kojima svjedočimo danas.

Malice at the Palace

Pozadina tučnjave koju su započeli Ben Wallace i Ron Artest je imala svoju priču zbog ranijeg rivalstva između Indiana Pacersa i Detroit Pistonsa. Detroit je godinu ranije izbacio Indianu u konferencijskom finalu 2004. godine. Pacersi su bili bolji u spornoj utakmici jer su imali spremnu momčad za revanš.

Utakmica je bila riješena, ali Ron Artest je teško faulirao Wallacea koji mu nije ostao dužan. Uslijedilo je naguravanje da bi prvo Wallace gađao Artesta što je rezultiralo istom reakcijom od strane navijača pa dolazi do sukoba s navijačima.

Rezultiralo je to rekordom po broju suspenzija te je uskoro došlo do promjene pravila i prestanka bully-ball ere. Ovaj događaj je poznat kao najgori incident u povijesti lige.

Heat vs. Knicks (Mourning vs. Johnson)

Događaj iz playoffa 1998. godine. Rivalstvo između Heata i Knicksa tijekom 90-ih je bilo na vrhuncu. Razina netrpeljivosti između Larryja Johnsona i Alonza Mourninga je godinama rasla.

van-gundy-mourning

Pred kraja utakmice je došlo do okršaja između spomenute dvojice nakon borbe za poziciju. Srećom pa se nitko nije pokazao kao precizan boksač. U povijest je ušla epska fotografija trenera Van Gundyja koji je završio na podu. Zanimljivo je koliko je u to doba liga bila blaga s ovakvim kaznama da su oba igrača dobila samo dvije utakmice suspenzije.

Celtics vs. Bill Laimbeer

Priče o Laimbeeru su već puno puta ispričane na našim stranicama, a radi se o vjerojatno najprljavijem igraču u povijesti lige. 80-ih su Bad Boysi bili jedna od najomraženijih ekipa zbog svog stila igre gdje je Laimbeer upravo prednjačio, a s godinama se razvilo rivalstvo s Boston Celticsima.

1987. je u doigravanju prvo zabilježen sukob s Larryjem Birdom koji je oboren hrvačkim zahvatom prilikom pokušaja poentiranja zicera.

Nikada u životu nisam vidio Larryja ovako bijesnog kao sada“ – rekao je jedan od TV komentatora

Bird se nije mogao smiriti jer nije više mogao trpiti podle udarce Pistonsa, a posebica Laimbeera. Međutim, tu sukobu nije bio kraj jer je već u sljedećoj utakmici došlo do okršaja s Robertom Parrishem koji je nakon jednog skoka oborio centra Pistonsa zbog istih razloga.

Chris Childs vs. Kobe Bryant

Mladi Kobe Bryant bio je veoma temperamentan. U svojim prvim sezonama to još mnogi igrači nisu doživljavali pa je jednom prilikom došlo do sukoba s Chrisom Childsom koji ga je dva puta udario šakom. Kobe je bio toliko ljud da su ga dva suca morala držati i smirivati.

Nuggets vs. Knicks brawl

Ovaj sukob datira iz 2006. godine koji je uslijedio ponovno nakon jednog pregrubog prekršaja pred kraj utakmice. U tučnjavu su bile uvučene skoro cijele momčadi što je rezultiralo novim suspenzijama.

Kermit Washington vs. Rudy Tomjanovich

Kada smo spomenuli nepreciznost u tučnjavi Mourninga i Johnsona, ovdje to nije bio slučaj. Washington je bio previše precizan te je nokautirao Tomjanovicha koji je bio hospitaliziran i tako ubrzo završio svoju igračku karijeru, a poslije se saznalo da je skoro preminuo.

Julius Erving vs. Larry Bird

U to vrijeme nije bilo čudno da se u petoj utakmici sezone boksate protiv vaših playoff rivala, a na kraju svega je košarka dobila jednu sliku koja je postala suvenir (Bird i Erving se drže međusobno za vrat).

bird-julius-erving-fight

Shaq vs. Chuck

Zanimljiv slučaj kada su se sukobila dvije košarkaške ikone. Chuck nije trpio Shaqovu dominaciju pa ga je gađao loptom, ali je naguravanje brzo srećom završilo bez posljedica. Zanimljivo je da su nakon utakmice otišli na večeru koju je platio Barkley.

Latest Posts

NE PROPUSTITE