Wednesday, November 29, 2023

ZADNJE OBJAVE

NBA će imati novu veliku zvijezdu! Emoni Bates je novi Kevin Durant

16-ogodišnji Emoni Bates svojim igrama privukao je usporedbe s Kevinom Durantom, om Jamesom, Michaelom Jordanom i Magicom Johnsonom, i već je postigao nešto na srednjoškolskoj razini što nijedan od ovih velikana nije uspio.

Bek s Lincolna je prošle godine proglašen najboljim srednjoškolskim igračem godine i to kao sophomore (drugi razred srednje škole). Bates je tako prvi sophomore koji je osvojio ovu prestižnu nagradu.

To je samo još jedna u nizu nagrada za ovu mladu senzaciju, naime proglašen je i najboljim igračem Michigana i najboljim freshmanom( prvi razred srednje škole) godine i sa 15 godina postao je jedan od samo 13 srednjoškolskih sportaša koji su krasili naslovnicu časopisa Sports Illustrated. Pitanje je glavno je li ovo samo „hype“?

emoni-bates

Mladi igrači su i prije dovodili navijače u euforiju pa na kraju njihove karijere nisu bile ni blizu toga što im se predviđalo. Sebastian Telfair je također završio na naslovnici Sports Illustrateda nakon što je proglašen najboljim srednjoškolcem u državi, ali nikada nije došao ni do All-Star nastupa. Andrew Wiggins je unaprijed okrunjen kao novi LeBron James ali 6 godina nakon njegovog dolaska u ligu nije ispunio ni blizu očekivanja koja su mu skauti diljem SAD-a pretpostavljali. Što to čini Batesa drukčijim i hoće li biti imalo različit od ostalih srednjoškolskih fenomena prije njega.

RAZNOVRSTAN SET VJEŠTINA

Prvo, Batesove vještine su jednostavno čudesne za dečka koji ima samo 16 godina, već je efikasan strijelac za 3 poena i posjeduje domet NBA lige, što je nešto što mnogi srednjoškolski talenti uključujući LeBrona nisu imali. Njegova prirodna pozicija je bek šuter ili krilo te je svestran dodavač s loptom u rukama. Njegove snimke iz srednje škole pokazuju kako je vješt na ulazima, gdje izmiče braničima prije snažnih zakucavanja jednom rukom. Ako ne penetrira u reket i tu zadaje muke obranama, Bates je više nego sposoban dosljedno zabijati iza linije za 3 poena.

USPOREDBE S KEVIN DURANTOM

Skauti su već odušljeveni Batesom, njegova tanka konsitucija i veliki raspon ruku uz sjajne šuterske mogućnosti su odmah podsjetile na mladog Kevina Duranta. Skautski izvještaji kažu da su sličnosti s Durantom očigledne i da već sada Bates može efikasno sudjelovati na treningu NBA momčadi.

Bates ima bolju kontrolu lopte nego što je K.D. imao u tim godinama, i neki kažu da je bolji prirodni strijelac, što zvuči suludo s obzirom da je Durant već četiri puta bio najbolji strijelac lige koji je ušao u NBA s 19 godina i imao 20 poena u prosjeku u svojoj rookie godini.

Evo zašto ta procjena nije tolika luda, kao sophomore u srednjoj školi Durant je bio na prosjeku od 20 poena i 9 skokova, Bates je prošle godine završio svoju sophomore sezonu na prosjeku od 29 poena, 10 skokova, 2 ukradene i 2 asistencije igrajući protiv najbolje srednjoškolske konkurencije.

Bates je također zaluđen košarkom, vidljivo je da uzima dio po dio od velikana ove igre i implementira to u svoj vlastiti stil igre. Već ima natjecateljski duh Kobea Bryanta, šuterske mogućnosti koje nalikuju onima Duranta i Curryjevu vještinu da se provlači kroz blokove i digne se na šut par koraka iza linije za tri poena. Ima efikasan dribling koji podsjeća na Stevea Nasha i cijeli arsenal poteza jedan na jedan poput Kyrieja Irvinga.

RADNA ETIKA

Još jedan od razloga zašto vjerujemo da je Bates prava stvar je njegova radna etika. Bates skoro pa spava u dvorani. Njegov otac ga je u jednom trenutku kaznio s 2 tjedna zabrane dolaska u dvoranu jer je smatrao da trenira prežestoko.

Bates više mrzi gubiti nego što voli pobjeđivati i nosi taj mentalitet u svakom trenutku. Nakon jednog treninga prošle godine ostao je iza svih u dvorani jer je imao lošu šutersku večer utakmicu prije, te nije izašao dok nije uspio pogoditi 30 trica zaredom. Još je premlad i usporedbe koje mu se pripisuju su jako grandiozne, pogotovo za nekoga tko je još daleko od punoljetnosti. Ali „hype“ oko njega se gradi već duže vremena,

Bates dominira svoje suparnike od najnižih uzrasta, u middle school ligi bio je na double double prosjeku s 40 poena po utakmici. S 12 godina kada većina djece uči osnovni dribling, Bates je zakucavao i imao domet iza linije za 3 poena. Na početku svoje sophomore sezone, Bates je zapalio internet sa sjajnom utakmicom gdje je postigao 62 poena uz 21 skok.

ODMJERENOST VAN PARKETA

 Usprkos tome što ga se već smatra zvijezdom, Bates je poprilično povučen i miran van parketa i preferira da je što dalje od svjetla pozornice. Ima svoj instagram profil, gdje se razlikuje od svojih vršnjaka pa i puno starijih igrača, naime prati ga 300 tisuća ljudi bez da ima jednu jedinu objavu. Ne daje puno intervjua i ostavlja javnost u mraku što se tiče njegove budućnosti.

Moći će birati koledž koji želi, već ima ponude vrhunskih programa kao što su Duke, Michigan i Michigan State. Postoji i vjerojatnost da će do 2022. godine kada Bates završi srednju školu biti ukinuto pravilo da se igrači ne mogu direktno prijaviti na NBA draft nakon završetka srednje škole. Skauti trenutno pozicioniraju Batesa kao favorita za prvi pick na draftu 2022. godine. Koji god put Bates odabere mala je vjerojatnost da neće biti uspješan, ima konstituciju s 203 cm i sličan stil igre kao neki od najboljih igrača lige danas, ponajviše Kevin Durant kojeg je Bates uspješno emulirao zadnjih par sezona.

Također ima želju i kompetitivni duh nužan za uspjeh na NBA sceni. Bates će uskoro završiti svoju fanastičnu srednjoškolsku karijeru i dobit će priliku testirati svoje vještine protiv tih istih profesionalnih igrača s kojima se trenutno uspoređuje.

Latest Posts

NE PROPUSTITE