Tuesday, February 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pet Jordanovih rekorda koji nikada neće biti oboreni

Michael Jordan je košarkaški GOAT (Greatest of all time). Ne samo zbog svog utjecaja na igru, brandiranja košarke i lige početkom 90-ih, nego i zbog ostavštine koju je ostavio za sobom. Brojke mu idu u prilog i dan danas te statistika uistinu, u nekoj mjeri, pokazuje zašto ga se smatra najvećim.

Stoga smo se pozabavili njegovim rekordima koje drži te smo analizirali pet rekorda koji vjerojatno nikada neće biti oboreni, dok smo se s druge strane paralelno dotaknuli pet rekorda za koje postoji šansa da će ih netko oboriti.

6x MVP finala

Rekord koji će teško ikada biti oboren. Dominacija jednog čovjeka u svim finalnim serijama u kojima se pojavio je praktički nešto nemoguće. To je možda i najveći argument zašto ga se smatra najboljim ikada. Mlade zvijezde danas dominiraju i unatoč MVP nagradama u regularnoj sezoni praktički je nemoguće da netko u modernoj košarci bude toliko bolji od ostalih da može nanizati šest takvih naslova.

Najveći prosjek u karijeri (30.1 poen)

Rekord iz kategorije onih koji bi mogli biti oboreni. Taj prosjek je i danas najbolji u njegovoj karijeri, ali postoje šanse da ga netko nadmaši. Iako biti strijelac ne znači biti i pobjednik tako je moguće da ovaj rekord bude oboren, posebice u modernoj igri s puno više šutiranja i posjeda. Zanimljivo, Wilt Chamberlain je na 30.012 prosjeku, a primjerice LeBron stoji na 27.10 na četvrtom mjestu iza Elgina Baylora. Za sada još nema igrača na vidiku koji bi to mogao nadmašiti.

Ukupno poena u karijeri kao član Chicago Bullsa

Kategorija “Total Chicago Bulls career points” je također u vlasništvu Zraka koji je postigao 32,292 poena kao član Bikova. Rekord koji će teško ikada biti nadmašen jer Bullsi vjerojatno nikada neće imati boljeg scorera koji će ostati toliko godina lojalan. Zanimljivo, na drugom mjestu je Derrick Rose s čak 20.000 poena razlike.

Najviše asistencija u povijesti Bullsa

S 5.012 ukupno asistencija u dresu Bullsa, Jordan je lider u još jednoj kategoriji. No, postoji šansa da rekord bude oboren jer danas “jedinice” bilježe puno asistencija zbog ubrzane igre i slabijih obrana. Derrick Rose je došao na pola do Jordanova rekorda, no ozljede se ga usporile.

charles-barkley-michael-jordan-nba-funny-photos-320x214.

Najviše poena u prosjeku u NBA finalima

Charles Barkley je 1993. igrao košarku života. Doveo je Sunse do velikog finala, ali s druge strane bila je zvijer. Michael Jordan je u šest utakmica uništio Sunse i pritom je postizao 41 poen po utakmici. Teško je zamisliti da će netko ikada imati takav prosjek u finalnoj seriji! Neviđena dominacija.

Najviši PER rating u karijeri

Player efficency rating u karijeri je također kategorija u kojoj je broj jedan M.J. Zanimljiva je činjenica da je Jordan bio lider u kategoriji i prije nego su igrači znali da ona postoji. S 27.91 prosjekom MJ. vodi, ali ovdje bi mogao biti nadmašen. LeBron je na 27.52, a čak i Anthony Davis koji je na 27.50.

Jordan Pippen Kukoč

Jedini igrač koji je zaradio više novca od svih suigrača kombinirano

Jedini igrač koji je zarađivao više novca od svih suigrača. To se pokazalo u The Last Danceu gdje je prikazano kako je 1998. Jordan dobivao 33 milijuna naspram 4.5 milijuna koliko su dobivali Ron Harper i Toni Kukoč. O zaradi van parketa ne treba ni pričati….

MVP, najbolji obrambeni igrač i najbolji strijelac lige istovremeno

Nevjerojatno postignuće! Jednostavno za povijest, posebice kada se zna da je tu 1998. zaključio naslovom prvaka. No, ovaj rekord bi mogao biti oboren s obzirom da postoje neki igrači koji su kvalitetni u oba pravca.

10 X najbolji strijelac lige

U razmaku od 1987. do 1998. Jordan je deset puta osvajao titulu najboljeg strijelca lige, a rekord je mogao biti bolji da nije odlazio u mirovinu. Rekord koji će teško biti oboren. Primjerice, Kobe je dva puta bio najbolji, dok su Durantu pripale tri titule, što dovoljno govori o težini rekorda.

Najviše poena u jednoj playoff utakmici

Rekord koji datira iz 1986. 63 poena Jordana Boston Celticsima na vrhuncu njihove moći što daje dodatnu važnost ovom rekordu unatoč činjenici da bi on mogao biti oboren u modernom vremenu, ali vjerojatno nikada se neće zaboraviti ta činjenica o jakom protivniku.

Izjave poslije utakmice su svijet za sebe i uvijek će ostati upamćene u povijesti sporta:

Bog se prerušio u Michaela Jordana. – konstatirao je Larry Bird nakon utakmice

Latest Posts

NE PROPUSTITE