Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Priča o zaboravljenoj košarkaškoj vještini

Znate one postere koje kao mali lijepite na zid vaše sobe? Slike sportaša zamrznute u vremenu uhvaćene u trenutku dok rade ono što ih je definiralo kao sportaše na više načina poput originalnog “Air Jordan” postera uhvaćenog u trenutku skoka s nogama i rukama raširenim u pozu koja će postati logo na milijunima tenisica, trenirki i koječemu drugome. Isto tako, Ervin Magic Johnson u trenutku još jedne nemoguće asistencije koja izgleda tako prokleto dobro i lagano da odmah pomisliš da ti možeš isto ili Kareem Abdul-Jabbar (Ferdinand Lewis Alcindor) sa svojim skyhook šutom.

Poanta je da najveći od najvećih nemaju samo stil već i “signature” potez koji neporecivo definira sve ono što jesu i ono što su postigli.  To može biti bilo što pa čak i najjednostavnija riječ poput one “Yes!” Marva Alberta.

Horog je izraz velike vještine i osjećaja, naravno nije svatko Abdul-Jabbar, ali to je potpuno neobranjiv šut i svjedok da onaj koji ga koristi posjeduje veliku vještinu, gracioznost i skladnost pokreta. Uspravna lijeva noga, podizanje desnog koljena, ispružena lijeva ruka, desna s loptom ide visoko gore i u konačnici ručni zglob i prsti dodaju rotaciju na savršen šut koji u visokom luku para mrežicu i tako svaku drugu ili treću večer tijekom 20 godina neponovljive karijere.

Abdul-Jabbar nije prvi koristio horog ali ponekad je bolje usavršiti neke stvari nego ih napraviti prvi. Liza Minelli je također pjevala “New York, New York” ali verzija Franka Sinatre je ona koju daleko više puta èujete. Također malo tko je čuo za Deana Berryja. Bio je rezervni bek Georgetown Hoyasa koji je odigrao sve skupa svega 50 minuta u sezoni 1995/96 ali je bio i čovjek koji je na treningu naučio mladog Allena Iversona crossover koji je “The Answer” tako učinkovito koristio tijekom NBA karijere.

George Mikan i Cliff Hagan su najviše utjecali na Kareemov horog. Naravno, Kareem kaže da nikad nije gledao ni jednog ni drugog uživo ali je na treningu koristio iste vježbe koje su originalno konstruirane za Mikana a sastojale su se od neprekidnog šutiranja horoga i lijevom i desnom rukom s obje strane reketa iz neposredne blizine uz polagano odmicanje sve dalje i dalje od koša. Sam Kareem je izjavio prilikom jednog intervjua da je najveći poticaj za korištenje horoga dobio dok je bio u petom razredu osnovne škole kada je često igrao protiv dječaka par godina starijih od sebe koji su bili podjednako visoki ali fizički razvijeniji od njega.

To je često bio jedini šut koji sam uopće mogao šutirati a da mi netko ne zalijepi loptu u lice”, rekao je Kareem. Iz tog razloga sam se naučio oslanjati na horog dosta rano i to je uvijek bio moj Alamo, nešto što mogu izvući i u najvećoj gužvi. S vremenom je povećao i daljinu s koje je mogao konstantno pogađati, a dok je bio na sveučilištu UCLA horog je poslužio kao primarno oružje, budući da je NCAA tada zabranila zakucavanja u sveučilišnim utakmicama, kojim je postavio brojne rekorde i pobijedio u 88 od 90 sveučilišnih utakmica u kojima je igrao.

Komentator Milwaukee Bucksa, Eddie Doucette, Kareemov je horog prozvao skyhook tijekom Jabbarovih ranih profesionalnih igračkih godina a naziv je ostao i kada je Kareem preselio u Lakerse. Kad god “Showtime” Lakersi nisu uspjeli izaći u svoju trademark tranzicijsku košarku Magic bi odigrao akciju na Kareema na niskom postu. Retrospektivno gledajući i nije baš fer da je plan B u slučaju neuspješnog pokušaja jednog od najboljih tranzicijskih napada u NBA povijesti jedan od najučinkovitijih poteza u povijesti sporta. Kao da nakon direkta Larryja Holmesa slijedi aperkat Mikea Tysona.

wes-unseld-bullets-kareem-abdul-jabbar

Međutim, zašto je horog toliko učinkovit? Pa, za početak, za razliku od običnog skok-šuta kojim se ramena okreću prema košu, horog se šutirao s ramenima u okomitom položaju naspram obruča što je centre koji su pokušali čuvati Kareema prisiljavalo da u pokušaju blokade najprije zaobiđu Kareemovo tijelo i još u pravi trenutak uspiju skočiti dovoljno visoko da blokiraju visoko ispruženu desnu ruku 218 centimetara visokog Abdul-Jabbara. Nije pomagalo ni to što bi Kareem obično ispružio lijevu ruku kao dodatnu zapreku dolazećem obrambenom igraču. Druga gore spomenuta prednost je tajming. U mnogim intervjuima Kareem je često opisivao korištenje skyhook šuta, a dok to slušate čini se kao da vam treba kalkulator kako biste znali kada skočiti i gdje trebate biti da bi pravovremeno kvalitetno obranili taj šut.

“Kada šutiraš horog prisiljavaš protivnika da čeka dok ne kreneš gore, a ako su čekali da ja krenem sa šutom tada su morali procijeniti udaljenost i tajming ali ja bih već šutirao prije nego što bi oni mogli uhvatiti taj šut. Za mene to je ljepota tog poteza. Na vama je kontrola jer vi odlučujete kada ćete šutirati i gdje. Obrana sve to mora vidjeti i procijeniti prije nego što imaju priliku blokirati horog”, riječi su Kareema.

Naravno Kareemu nije odmoglo ni to što udvajanje i nije baš bila privlačna opcija tijekom njegovih sezona s Lakersima budući da su na parketu s njim u bilo kojem trenutku bila još najmanje tri All-Star igraèa poput Magica, Worthyja, Nixona i Wilkesa. Tako je najbolji strijelac NBA lige svih vremena dosta vremena proveo igrajući jedan na jedan sa svojim čuvarom. Naravno, kako je povijest pokazala, to se i nije baš pokazalo uspješnim receptom. Iako sam Kareem kaže da se ne sjeća da je netko nekad blokirao njegov horog bilo je i takvih slučajeva međutim kada zabijete na tisuće poena jednim potezom teško ćete se sjetiti pet ili deset puta kada vas je netko drugi nadmudrio.

Kareem-Abdul-Jabbar

Kareemov skyhook jedan je od najprepoznatljivijih signature poteza svih vremena poput finger-rolla Georga Gervina ili dream shakea Hakeema Olajuwona. Današnja igra ne nudi ništa slično osim teardropa Tonyja Parkera i šuta s poludistance od tablu s desnog krila Tima Duncana. Pravi test signature poteza je kada ga možete prepoznati onda kada ga pokuša izvesti netko drugi. Kada je Abdul-Jabbar, kao skaut Knicksa, sjedio u prvom redu na utakmici Lakersa, dok je još Shaq igrao u Los Angelesu, O’Neal ga je primijetio i odmah šutirao horog, nakon toga pokazujući prstom na Kareema kako bi bio siguran da je ovaj primijetio homage. Sam Shaq je nazvao horog jednim od najučinkovitijih šuteva svih vremena a kada su ga pitali zašto onda nije pokušao implementirati taj potez u svoj arsenal odgovor je bio toliko kratak i jasan da se iz njega može iščitati i razlog zašto se danas zanemaruju i neke druge fundamentalne stvari kada se educiraju mladi košarkaši:  “Dok sam bio mlad moj otac me tjerao da šutiram horoge cijeli dan, budući da sam ja bio hip-hop dijete nisam baš to htio raditi. Mi smo drugačiji, danas volimo biti malo više cool.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE